Napi rendszeres mozgás és kevesebb televíziózás

– szakemberek szerint ez a hosszabb élet titka. Mozgásterápia

egészség vérnyomás mozgás terápia
Viselkedés terápiás gyakorlatok végzése otthon – menedzser-stressz

Ha fontos Önnek az egészsége, ne görnyedjen egész nap asztali számítógépe előtt. Ismerkedjen meg a bárhová elvihető ultravékony hordozható tablet-laptop előnyeivel. De még jobb, ha terápiás gyakorlatokat végez az online függőség csökkentése érdekében. Ezt otthon is megteheti, ha például oktatóvideókat tölt le hozzá. Csatlakozzon az egészségvédelmi programhoz, kattintson a kép alatt látható linkre. 

Érdemes tisztában lennie azzal, hogy az életviteli mobilitás, a testmozgás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük vagy visszaszerezzük az egészségünket. Már napi fél óra sport, séta vagy éppen táncolás elegendő ahhoz, hogy kedvezően befolyásoljuk a vérnyomásunkat! Kifejezetten célra orientált mozgásterápia is ajánlott.

A passzív életmód, a fizikai inaktivitás, az ülő életvitel az egyik legkomolyabb rizikófaktor a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az ezekkel szorosan összefüggő metabolikus szindróma esetében, de előidézője lehet a pánikbetegségnek, depressziónak is. Azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen, sokszorosára növekszik annak az esélye, hogy elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, ezek szövődményeként pedig szívinfarktus vagy stroke következik be.

napi mozgás - vérnyomás csökkentés
Rendszeres napi mozgás, sport

A rendszeres mozgás ezzel szemben segít kordában tartani a vércukorszintet és az éhségérzetet, erősíti a szívet és a tüdőt, megakadályozza az elhízást, rugalmasabbá teszi a szöveteket és az érfalakat, javít az egyén mentális terhelhetőségén. A rendszeres sportolás során a zsíranyagcsere is kiegyensúlyozottabbá válik: nő a vérben lévő HDL-koleszterin szintje, az LDL viszont csökkenhet. Javul a hangulat.

Visszaigazolt orvosi kísérletek szerint félórányi testmozgás a szisztolés és a diasztolés vérnyomást egyaránt akár 10 Hgmm-mel csökkentheti. Szinte azonnal lehet mérni a kedvező hatásokat; ha három hétig rendszeresen sportolunk, akkor érezhető is lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése és az elhízás miatti szorongásaink is oldódnak.

Igen, az edzés és mozgás lelki-lélektani hatásairól is érdemes szót ejteni: a mozgás hatására „életöröm-hormonok”, endorfinok szabadulnak fel a testben, csökken a stressz, az idegesség, a pánikveszély és a depresszió. Hosszú távon a sport növeli az önbecsülést és az önbizalmat, pozitívabbá teszi az önképek. A szorongás és mentális stressz csökkentése pedig újabb eleme lehet a szív- és érrendszeri betegségek (így a magas vérnyomás) elleni küzdelemnek.

Nem mindegy, milyen sportot választunk!

A klinikai szakértők szerint a vérnyomás kiegyensúlyozásában a leghatékonyabbak a közepes intenzitású, aerob jellegű mozgásformák. Érdemes az általános egészségi és edzettségi állapotunkat, az életkorunkat is figyelembe venni, mikor sportot választunk! Kezdőknek vagy újrakezdőknek a sétát, a táncot, az úszást vagy a biciklizést érdemes kipróbálni: ezek anélkül emelik a pulzusszámot (és fejtik ki kedvező hatásaikat), hogy túlságosan megterhelnék az ízületeket. Ha mégis ízületi gyulladása alakulna ki, egy infralámpás fényterápia a teraszon csodát tehet.

A statikus, nagy erőkifejtést igénylő sportokat, mint amilyen például a súlyemelés vagy a nagy súlyokkal végzett testépítés, kerüljük! Ezek ugyanis nemhogy nem csökkentik a vérnyomást, de növelik azt! Tartózkodjunk a túlságosan hirtelen mozdulatokat igénylő sportoktól is.

mozgás egészség életmód

Kezdjük el, de óvatosan!

Felesleges, sőt, kockázatos túlságosan nagy energiával belevetni magunkat a testedzésbe, különösen, ha korábban ülő életmódot folytattunk! Ha ugyanis egyik pillanatról a másikra teljesíthetetlen kihívások elé állítjuk a szervezetünket, megnő a sérülés veszélye, sőt, könnyen túlterhelhetjük a szívünket vagy a tüdőnket. Enyhébb esetben ennek „csak” a kifulladás az eredménye, rosszabb esetben azonban könnyen kórházba kerülhetünk a merészségünkért. Ráadásul, a nem teljesített távot, a sikertelen edzést könnyű kudarcként megélni, így aztán hamar elveszíthetjük a korábbi lelkesedést.

Szerencsére nem kell órákat izzadni a futópályán vagy a konditeremben ahhoz, hogy érezzük vagy lássuk magunkon az eredményeket. Naponta fél óra könnyű, az egész testet átmozgató sport (esetleg hétvégenként egy kicsit több) már elég ahhoz, hogy testi-lelki állapotunkon, egészségünkön javítani tudjunk! Annak, aki korábban már gyógyszeres kezelésre szorult a magas vérnyomás, esetleg szívbetegség vagy egyéb keringési zavar miatt, mindenképpen konzultálnia kell az orvosával. Csak az ő jóváhagyásával szabad elkezdeni a sportolást!

Fordítsunk kellő figyelmet a bemelegítésre, illetve az edzés utáni nyújtásra. Lehet, hogy elsőre elég komoly kiadásnak tűnik, de hosszú távon mindenképpen jó befektetés, ha néhány alkalomra személyi edzőt fogadunk magunk mellé. Ő nemcsak tanácsokkal, edzésprogrammal áll a rendelkezésünkre, de megtanítja a helyes mozdulatokat is, jelenléte pedig hatalmas motivációt jelenthet.

Ám az óvatosság nem árt. Bármekkora legyen is a lelkesedésünk, figyeljünk a testünk jelzéseire: azonnal hagyjuk abba a mozgást, ha fájdalmat érzünk, ha szorítani kezd a mellkasunk vagy kifogyunk a levegőből. A hiperventilációt ne várjuk meg. Pihenni egyáltalán nem szégyen! Ha valami nem megy első nap, biztassuk magunkat azzal, hogy a jövő héten már sokkal erősebbek, energikusabbak, és persze egészségesebbek leszünk. Bizonyára nehéz ezt elkezdeni, de hasznos, ha mentálisan is előkészítjük életmódváltásunkat.

egészséges életmód | kognitív viselkedésterápia otthon |

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük