Ayurvédikus masszázs

Az ayurvédikus masszázs – bevezető

A keleti kultúra iránt fogékony Európában, így Magyarországon és jelesül Budapesten is egyre népszerűbbé és közismertebbé váló ayurvédikus táplálkozás gyakorlatával szemben az ayurvédikus masszázs eljárásai kevésbé ismertek a világnak általunk lakott szegletében, holott ezeket a módszereket és eljárásokat, illetve elméleti alapjukat az ősi indiai ayurvédikus orvostudomány mintegy ötezer éve már sikeresen alkalmazza a testi bántalmak kezelésére, betegségek megelőzésére, a vitalitás és a belső harmónia megteremtésére.

Az ayurvédikus masszázs összefoglaló néven olyan komplex eljárást értünk, amely nem csupán a testre való külső hatásban nyilvánul meg. Célja nem is annyira valamely konkrét (pl. izületi) panasz elhárítása (bár ebben is igen hatékony, hanem az egészség hosszú távú megőrzése, az emberi test, szellem és a lélek harmóniájának a megteremtése – vagy, ha megbomlott: helyreállítása. Az ayurvédikus (más írásmódban: ajurvedikus) masszázsnak a fizikai ráhatáson kívül tehát számos járulékos eleme van, ennek a révén fejti ki például méregtelenítő és immunerősítő hatását. Ezért is alkalmaznak a különböző terápiák során illatos olajokat, ezért fontos a kialakított helyiségek földrajzi orientációja, a masszázstermek megvilágítása, a falak és tárgyak színe, a rejtett hangforrásokiból szóló zene – és még számos más elem, amelyek mindegyikével foglalkozunk blogunkban.

Személyre szabott ayurvédikus masszázs

Az ayurvédikus terápia egyes elemeit általában minden személyre nézve külön, az egyén testi és lelki alkatának megfelelően, személyre szólóan válogatják meg au ehhez értő szakemberek, így például minden alkalommal külön válogatják össze azokat az aromás, gyógynövény vagy kristály-alapú olajokat, amelyeket a kezelés során alkalmaznak.

Elméleti ayuvéda-alapú, komplex módon és a kezelt fél tevőleges részvételével folytatott ayurvédikus masszázs  során megteremtődik a test belső optimumának energia-egyensúlya. Voltaképp ez a bázisa a tartós egészségnek, a fizikai és szellemi erőnlétnek, test zengő szépségének, a lélek szárnyaló nemességének – és a hosszú, derűs, örömteli életnek is. Aki hosszabb távon jól akarja magát érezni a bőrében, az hetente akár két-három alkalommal is vehet ayurvéde-terápiát – de már az is segít, ha havonta legalább egyszer aláveti magát egy hosszabb, komplex méregtelentő ajurvédikus masszázs-terápiának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük