citrom termesztés - narancsfa
Narancsfa a télikertben – citrom termesztés otthon, házilag

Citrom- és narancsfa nevelése a teraszon

Narancsfa nevelése házilag a fűtött télikertben

citrom narancs házilag
Citrom és narancs termesztése házilag

A kertészkedés, mint tudjuk, egészséges. Télen egy fűtött terasz vagy kellemes klímájú télikert segíthet ebben. A kültéri teraszfűtés megoldható, az ilyen létesítmény vagy a beépített terasz és üvegház-télikert orangearium, más szóval oranzséria vagy orangerie (oranzseri) szerepét is betöltheti, alkalmas narancsfák nevelésére és a délszaki gyümölcsök házilagos termesztésére. A narancsfa eredetileg Kína déli részén volt honos, Indián keresztül került Európába. Kastélykertek kedvelt növénye lett a XVII-XVIII. században, amikor is egyre-másra épültek az oranzserinek nevezett, művészi igényű üvegházak. Az ezekben való tartózkodás nagyban oldotta az angolok szorongó, depresszív hangulatát, amely a borongós időjárás miatt alakult ki.

narancsfa termesztés - télikert, terasz
Narancsfa a beépített teraszon

A narancsfák tetszetős fehér virágai bódító illatot árasztanak, gyümölcsei éghajlatunk alatt kissé kesernyés ízűek, de fogyaszthatók. A helyesen gondozott narancsfa magas kort érhet meg télikertünkben. A facsemeték főszezonja mégis karácsony táján van.

Az üvegpavilonunkba szánt növények kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a télikert klímáját. A világ bármely tájáról származó növények tarthatók üvegházunkban, ha biztosítani tudjuk az élőhely hőmérsékletét és páratartalmát. A narancs esetében ez könnyen megoldható akár terápiás célból is: a növénynevelés kiváló munkaterápia, segíthet a pánikbetegség gyógyszerek nélküli legyőzésében.

Citrom termesztése otthon, házilag

Citromfa és citruszfélék az otthoni beépített teraszon

A citruszfélék eredményesen termeszthetők mesterséges körülmények között, lakásban, növényházban. A hőérzékenységük kiterjed a mérsékelt égövi átlaghőmérsékletre, csupán a téli hideg hónapok okozhatják szabad ég alatt pusztulásukat, de már akár csak egy fűtetlen, legalább félig zárt verandán is kitelelhetnek enyhébb időszakban, ha a fűtött ház falához közel húzzuk őket.

A citromfa a középkorban jelent meg Európában. Használták orvosságként is. Az igazi ismertségét és elterjedését az araboknak köszönhetjük. Náluk tiltott az alkohol fogyasztása, ezért örültek az újféle üdítőitalnak. Kifejezetten limonádékészítési céllal kezdték el termeszteni. Példájuk nyomán a XI. században Spanyolországban és Szicíliában is citromkerteket telepítettek. Magyarországra feltehetően Mátyás korában érkezhettek az első citromfák Olaszországból.

A citrom (Citrus limon) a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozik, a 33 fajt magába foglaló Citrus nemzetség tagja.

Az egzotikus vidékről származó ritkaságok mellett a citromfélék családjának tagjai Magyarországon is előfordulnak. A citromcserje levelei kemény tapintásúak, viaszos zöld színűek. Gyakori a nagy számban fejlődő virágok között a fejletlen termőt és bibét tartalmazó típus. A virágok erős, jellegzetes illatúak.

Gyümölcseik kezdetben zöldek, később megsárgulnak.

Ahogy egy szakértői blogban írják, a citrom remekül szaporítható dugványozással, a tavaszi és nyár eleji időszakban erednek jól. A citromfákat edényben neveljük, nyáron a szabadban tartjuk, télen a télikertben vagy beépített teraszon érzi magát a legjobban.  A citromfa terméseit a sárgulásuk megkezdésétől szedhetjük.

Narancsfát és citromot, más citrusféléket termeszthetünk épített télikertben vagy beépített, esetleg nyílt, de fűtött teraszon, vagy nyáron a pergola alatt.

Szolgáltatás: Télikertépítés Budapesten

Kérjen árajánlatot a professzionális építőipari vállalkozástól, amely a tervezéstől kulcsátadásig garanciálisan vállalja a télikertgyártást és teraszbeépítést. Tájékozódjon honlapjukon:

Az egészéves növénynevelés mentális szempontjai

A kertészkedés munkaterápiás eljárás  pszichés és mentális betegségek leküzdésére. A növények látványa és a melegítésükre használt infrafény (lásd lentebb) hangulatjavító és öngyógyító hatású, hatékony segítség az őszi és téli depresszió és pánikhangulat leküzdése tekintetében mindazok számára, akik ilyen problémákkal küzdenek. Az érett narancsok puszta látványa oldja a szorongást, a kertészkedés során nemcsak a kert, a lélek is épül, erősödik; enyhül a bezártság érzése. Az emberi szervezet az öngyógyítás terén egyedülálló, a természet közelsége ezt elősegíti fóbiás és pánikbeteg személyek számára. Az ayurvédikus látásmód a test, a szellem és a lélek harmóniájára épül.

Teraszfűtés infrapanel használatával

teraszfűtés - kültéri infrapanelHa teraszunk kültéri, nyílt (nincs beépítve), növényeink a hűvös éjszakákon elfagyhatnak az őszi-tavaszi napokon. Ezt megelőzhetjük infrasugárzó panelek felszerelésével. A kültéri terasz infra fűtés elektromos berendezésekkel biztosítható, ilyenek a sötétsugárzók és különböző típusú teraszfűtő infralámpák. Akár enyhe teleket is átvészelhetnek citruszaink, ha megfelelő infrafűtésről gondoskodunk, bár ez kevéssé energiatakarékos megoldás. Indokolt lehet szorongásunk a magas villanyszámla miatt.


Virtuális Terasz – Gyógykelet

Kertészkedőknek és irodalombarátoknak. Füge kaktusz a lakásban. Más témák: Honlap SEO – Google keresőoptimalizálás |  Ayurvéda: Egészség, keleti gyógyászat, ayurvédikus és kognitív viselkedés-terápia.

Gyógynövények. Gyógyító hang: ayurvédikus irodalom, üveg terasz fűtés, agorafóbia gyógyítás, pánik betegség, egészség megőrzése, arvisura, ayurvéda, könyv letöltés, keleti gyógyítás, télikert építés mint terápia

Otthon termeszthető  növények, citrom, narancs, kivi, füge. Citromfa, kávécserje és narancsfa nevelés, üvegház végzi a napenergia hasznosítását, infrafűtés, teraszfűtés, szorongás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük