lángvágók előnyei

A lángvágókat számos téren és számos feladatra felhasználják az ipari területeken. Természetesen bár számos előnye van ezeknek a gépeknek, de a használatuk mindenképp szaktudást igényel, ha minőségi munkára vágyunk. Az alábbi cikkben a lángvágók legfőbb előnyeit gyűjtöttük össze, illetve a működésükkel is foglalkozunk.

Mi az a lángvágás?

Az oxi-acetilén- vagy más néven lángvágás messze a legrégibb, lágyacélok esetében alkalmazható eljárás. A lángvágás használata során éghető gáz/oxigén keverékével és vágóoxigénnel végzett termálvágás zajlik.

Ez azt jelenti, hogy a hevítő láng által kibocsátott hő és az égetés során keletkező égéshő együtt tartja fenn a vágóoxigénnel végzett folyamatos égetési folyamatot. A keletkező oxidokat és némi olvadt fémet a vágóoxigén sugár mozgási energiájával távolítjuk el, így keletkezik a vágási rés.

Mi kell a lángvágásoz?

A lángvágás hatékonyságához nem csak egy lángvágóra lesz szükségünk, hanem bizony más tényezőkre is figyelnünk kell, mint például a:

  • vágandó anyag gyulladási hőmérséklete kisebb, mint az olvadási hőmérséklete.
  • égéstermékek és fémoxidok olvadási hőmérséklete kisebb, mint a vágott anyag olvadási hőmérséklete.
  • a keletkező salak annyira hígfolyós, hogy azt a vágóoxigén sugár képes a vágási résből kihajtani.

Lángvágók előnyei

A lángvágók tagadhatatlanul egyik legnagyobb előnye, hogy az ipari területen általában egyszerű eljárásnak tekintik, emellett pedig a minőségi lángvágók ára igen kedvezőnek mondható, ami igaz a hozzá szükséges fogyóeszközökre is.

A lángvágók használata során további előny a hatékonyság, hiszen igen vastag lemez is elvágható vele. Ezen a téren elsősorban csak az adagolható oxigén mennyisége jelent korlátot, így akár egy 121 cm vastagságú acélt is átvághatunk lángvágó segítségével.

Mindenképp érdemes emellett megemlíteni, hogy megfelelő beállítások esetén a lángvágó pisztolyok sima, egyenes vágott felületet produkálnak. Kevés salakot képeznek az alsó szélen, a felső szél csak kissé lekerekített az előmelegítő láng következtében. Ez a felület ideális számos alkalmazáshoz, további megmunkálás nélkül is.

A lángvágás további nagy előnye, hogy egyszerre akár több pisztollyal is végezhető egy adott munkafolyamat, így megsokszorozhatjuk a hatékonyságot és termelékenységet.

Összességében tehát az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk meg egy lángvágó használata során:

  • kis beruházási költség,
  • alacsony költségek,
  • alkalmas vágásra, faragásra, hegesztésre és hevítésre,
  • hordozható, alkalmas helyszíni munkavégzésre,
  • széles tartományban használható,
  • viszonylag nagy a vágási rés

A lángvágókkal kapcsolatban azonban mindenképp érdemes megjegyezni, hogy ezek a berendezések nem használhatók saválló és erősen ötvözött acélok vágására.

Összegezve

A lángvágók tehát igen széles körben használható berendezések, ráadásul áruk és járulékos költségeik sem magasak, így nem meglep, hogy számos téren előszeretettel használják ezeket a berendezéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük