Mi az a terápiás masszázs vagy masszázsterápia?

erotikus masszázs terápia
Ez a cikk nem az erotikus masszázsról szól

A legtöbbször izgató hatású erotikus masszász hatásától eltérően a terápiás masszázs nyugtató hatású és alkalmazása nagyszerű módja az életminőség javításának. Enyhíti a stresszt, lehet serkentő vagy nyugtató, és segít megteremteni a belső egyensúlyt és harmóniát. A terápiás célú masszázs a lágy szövetek (például izom, fascia és testnedvek) mozgósítását határozza meg a normális szisztémás és biomechanikai / funkcionális felhasználás helyreállítása érdekében. Segítségével a legtöbb izom-csontrendszeri és kapcsolódó probléma kezelhető, a rendszeres terápiás masszázs pedig javítja a keringés, a nyirokrendszer és a neurológia működését.

A masszázsterápia stimuláló vagy nyugtató lehet a technikától, a mélységtől és a sebességtől függően. A szakképzett terapeuta által végzett masszázsterápia egyszerre biztonságos és hatékony, és segít megteremteni az egyensúlyt és a harmóniát belülről. Ma, tekintettel a magas stresszszintre, amely alatt sok ember él, az orvosi, esetleg ayurvédikus masszázsterápia nemcsak rendkívül előnyös, hanem az életminőség javításának egyik legegészségesebb lehetősége, a harmónia tiszta forrása is.

A klinikai masszázsterápia jelentősége

masszázsterápia
Egészséges, természetes életmód

Az orvosi háttér ellett zajló klinikai masszázsterápia jelentős fontosságú kezelési mozzanat a fizikoterápiás gyógyeljárásokon belül. A képzett terapeutának komoly elméleti és gyakorlati tudással, tapasztalattal kell rendelkeznie, ahhoz, hogy bizonyos eredetű mozgásszervi problémákat effektíven kezelni tudjon. Mindig emlékeznie kell arra, hogy az egyént összefüggéseiben kell látnia, mert a szervezetben minden összeköttetésben, kapcsolatban áll egymással. Például a megrándult bokájú beteg kíméli a sérült lábát, ezért csípőízületeiben és a háta alsó részén megfeszíti az izmait. Így a hát izmaiban is megbomlik az egyensúly, ezért a kiegyensúlyozatlanság hatására megfeszülnek a nyakizmok is, amelyek fejfájást okozhatnak. Csupán a nyakizmok kezelése nem fogja megoldani a problémát, mert a fájdalom és a deformitás más pontból ered, tehát nem helyi problémáról van szó.

A megrövidült izomszövet nem képes munkát végezni. A gyógymasszőr tartósan vagy kórosan megrövidült izomszövettel foglalkozik. Egy izom megrövidülése lehet aktív vagy passzív. Krónikusan passzív megrövidülés például a musculus biceps brachii megrövidülése, ha a kart a gyógyulás ideje alatt felkötve tartjuk. Az aktív megrövidülés maga az izom-összehúzódás, amely lehet akaratlagos, ami az izom munkája, de lehet akár védekező összehúzódás is, ami az izom válasza olyan veszélyekre, mint amikor túlterheltség áll fent illetve ismétlődő mozgás vagy erős túlnyújtás.

A testünk lágy szövetei érintésre képesek válaszreakciót létrehozni, oly módon, hogy a miofaszciális fájdalmat egy önfenntartó neuromuszkuláris visszacsatoló kör hozza létre, amelybe az érintéssel okozott inger hatására beavatkozik és így visszaáll a normális működés. A választott technikától függően a manuális beavatkozás megszakítja a helytelenül működő szövetben ezt a visszacsatolási folyamatot, így bizonyos változásokat idéz elő az idegi válaszban és a szövetben is. A beavatkozás lehet iszkémiás összenyomás, passzív nyújtás-rövidítés, vagy bármely fogás.

A gyógymasszázs klinikai terápiája ezek alapján közelíti meg a tartósan megrövidült lágy szövetek kezelését, és tapintással kísérli meg azok természetes, fájdalommentes működésének helyreállítását, úgy hogy figyelembe veszi a beteg testének egészét.

A gyógymasszázs közvetett hatásai

gyógymasszázs
A gyógymasszázs az egészség tiszta forrása

Mechanikai ingerre a szövetekben vazoaktív anyagok szabadulnak fel: hisztamin, bradykinin, melyek az erek falában lévő simaizomrostokat ellazítva az erteriollák tágulását eredményezik. Ezzel a bőr és bőr alatti kötőszövet, harántcsíkolt izmok oxigén és tápanyagellátását javítja. Nagy szerepe van a tejsav elszállításában, különösen a gyulladásos mozgásszervi betegségeknél. Lényegesen bonyolultabb folyamatok mennek végbe szervezetünkben, a méregtelenítő és kiválasztó szervrendszerre hatunk. Növeljük a csontokban, és ízületekben a tápanyag ellátottságot, az idegrendszerre (lymbikus lebenyre) nyugtatólag hatunk a kezeléssel. Javítjuk a motorikus idegi összeköttetést a szervezetben, amelynek hatására mozgásunk könnyebb és lazábbá válik, ugyanakkor stabilabbá.

Gyógymasszázst megelőző vizsgálat:

 • Bőrszín, bőrelváltozások
 • Bőr turgora
 • Izomtónus
 • Deformitások
 • Izületi duzzanat, szöveti duzzanat

Tapintható elváltozások

 • Bőrhőmérséklet
 • Kötőszövet eltolhatósága és elemelhetősége
 • Izomtónus (hyper-, hypotónus)
 • Izomrostok eltolhatósága
 • Az izmok nyomásérzékenysége
 • Szöveti duzzanat
 • Izületi duzzanat
 • Az izületek nyomásérzékenysége

Méréses vizsgálatok

 • Pulzus
 • Vérnyomás
 • Különböző képalkotó műszerekkel (Orvos végzi)
Gyógymasszázs során hatással vagyunk a bőr különböző rétegeire, a kötőszövetre, melynek hatására a fájdalomérzet csökken a fájdalmas terület feletti bőr dörzsölésére, a test meghatározott pontjainak ingerlésével. Ezek a pontok a gerincvelőből kilépő fájdalomérző receptorok, amelyekre a terapeuta, különböző fogásokat alkalmazva a betegen, hatással bír a kliens és annak problémájára.
A masszázs során tartós fájdalom esetén a központi idegrendszerben, az agytörzsben a hipofízis elülső és középső lebenyében fájdalomcsillapító anyagok szabadulnak fel (ópiumszerű peptidek, endorfinok), melyek hatására a páciens eredeti fájdalma megszűnik, csillapodik.
Rendszeres gyógymasszázs kezeléssel megszüntethetőek, csökkenthetőek, ezek a mozgásszervi fájdalmak, panaszok. Majdnem minden betegség és mozgásszervi probléma esetén forduljon gyógymasszőrhöz, mert sokkal hatásosabb lesz, mintha gyógyszeres kezelést választana. Ha lakása alkalmas erre, a specialista házhoz megy, a terápiás masszázs gyakorlatai otthon is végezhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük