egészséges, hasznos kerékpározásOrvosi vélemények is megerősítik, hogy a kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol szervezetünkre. A tavaszi felmelegedéssel együtt észlelhető városi sétáink során, hogy folyamatosan egyre több biciklista szabadítja ki kerékpárját a téli fogságból. Az egyre inkább kiépített kerékpársávokat használva általában gyorsabban tekerhetünk el a célállomásra, miközben a szervezetünk is felfrissül a könnyed mozgás alatt.

Szerencsére az élvezetnek valóban egyre többen hódolnak Budapesten, és ennek jegyében most már nem csak külföldön, de itthon is gyakrabban látni kosztümben és magassarkúban bicikliző hölgyeket és elegánsan a munkába tekerő férfiakat. Biztosak lehetünk benne, ha már tavasztól biciklivel közlekedünk, nyárra izmosra, formásra fejleszthetjük alakunkat.

Fenntarthatóság – környezetkímélő életmód!

Természetesen egyszerűbb megoldás autóba ülni és átszelni a várost. Ezzel együtt viszont nemcsak a környezetet mérgezzük a kocsiból áradó káros anyagokkal, de idegeinkre is rossz hatással van az agresszív sofőrökkel zsúfolt utakon történő közlekedés. Tehát a zöld gondolkodással nemcsak a természetért és az élhető és fenntartható környezetért teszünk, de egyben ápoljuk testi és lelki egészségünket. Ez pedig érezhető lesz az életvitelünkben és környezetünkben egyaránt.

Felszabadult és kiegyensúlyozott személyiség

Minél kevesebb stressz ér bennünket, annál inkább érezzük, mennyivel gördülékenyebben mennek a dolgok, ha nem hagyjuk, hogy a feszültség és az idegesség vezessen minket. Erre pedig a biciklizés képes megtanítani. Biztosak lehetünk benne, hogy kiül a mosoly az arcunkra, amikor a reggeli csúcsforgalomban eltekerünk a több km-es kocsisor mellett, pedig fél órával később másztunk ki az ágyból, mint máskor.

És ez még csak a kezdet. Hasonló élményekkel gazdagodhat mindenki, aki a bicikli mellett dönt.

Kerékpározás és vérkeringés

A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük