szorongás, stressz feloldása - pszichoterápia

Szorongásainktól nehezen szabadulhatunk. Még meg sem fordult a fejünkben, hogy pszichológushoz forduljunk, de gyakran mondogatjuk, mennyire stresszelünk. Rohanó világunkban minden stresszeli az embert. De mitől szorongunk, mit is jelent ez?

Azt jelentheti, hogy sietünk, mert sok a dolgunk. Közben olyan tényezők okoznak feszültséget a szervezetünkben, amik valóban minden évvel fokozódnak. Például a zajok, a hangok, a vibráló fények, a levegőben lévő szagok, és a szmog mennyisége, a telefonon beérkező információk. A hülye főnök. Az idióta politikusok.

Ezek jelentik a szorongást előidéző stresszfaktorok nagy részét az életünkben. Ettől leszünk szorongók, pánikbetegek, fóbiások. Ha nem tanuljuk meg oldani a feszültséget.

Hogyan lehet oldani a szorongást?

A stresszes szorongás rengeteg tünet, betegség kiváltó oka lehet, ezért életbe vágó fontosságú, hogy képesek legyünk napi szinten csökkenteni. A világra viszonylag kevés ráhatásunk van, sem a hangokat, sem a fényeket nem tudjuk csökkenteni az otthonunk falain kívül, és a szmog is olyan, amilyen. Hülye főnök minden munkahelyen terem.

De a lelki életünkre, gondolkodásunkre tudunk olyan hatással lenni, hogy csökkenjen bennünk a félelmek, feszültségek mennyisége. Kipróbálhatunk például egy illóolajat, ami fürdővízbe és párologtató edénybe egyaránt tehető. De felkereshetünk egy pszichoterapeutát is.

A pszichoterápiás kezelés hatása

A terápiás foglalkozások csökkentik az idegességet, a stresszt, a szorongást. Nyugtat és feltölt energiával. A szorongásos pánikbetegség tüneteire a kognitív viselkedésterápia hatása a legjobb. Marketinges szakemberek Budapesten az online pánikrendelők népszerűsítésével aratnak osztatlan sikert mostanában. A fóbiás betegek elégedettek, a generatív szorongás és agorafóbia testi/lelki tünetei megszűnnek és vége a pánikrohamnak.

Szorongásos stressz csökkentése illóolajokkal

A lakásban egy párologtató edényben a vízbe belecseppentünk pár csepp boróka vagy levendula, esetleg cannabis illóolajat, majd megyünk a dolgunkra és élvezzük a szervezetünkbe észrevétlenül belopakodó nyugalmat.

A cannabis oil egy természetes, kendermagból kivont, nem pszichotróp anyag. A külső tényezők elleni védelmet biztosít. Helyreállítja a kollagén és az elasztin természetes termelését. Ennek stresszcsökkentő értéke van.

Szorongásos roham csillapítása légzésterápiával

A párolgó olaj illatában leülünk egy fotelba, kényelmesen elhelyezkedünk, és csak lélegzünk. Pár perc után már érezhetjük, hogy lelassult a pörgés a fejünkben. Lágyabbá vált a légzésünk. Ha voltak, a légúti problémák tünetei enyhültek. Csupán pár perc alatt csökkentettük a stressz-szintet legalább 30%-kal.  Ha közben arra is képesek vagyunk, hogy meditáljunk legalább 15 percet, akkor ez már nyert helyzet.

Stresszcsökkentés gőzölgő fürdővel

Legalább 15 percet ültünk a fotelban, és lélegeztük be a párologtatóból áradó kendernyugalmat. Utána pedig készítünk magunknak egy meleg fürdőt, és belecseppentünk a vízbe pár csepp boróka vagy más illóolajat.

Menjünk pszichológushoz. És masszázsra!

Menjünk el a pszichoterápiás rendelőből masszázsra. A masszázs önmagában csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést. A rendszeres masszázs csökkenti a stresszfaktort.

A masszázsolajban használt cannabis olaj csökkenti az izomgörcsöket, és az ízületi gyulladás fájdalmait is. Hosszútávon használva pedig lazítja az izmokat, csökkenti a görcskészséget.

Tanácsadás: a javallott eljárások összhatása

  • nyugtató, stresszoldó
  • görcsoldó, izomlazító
  • serkenti a keringést, csökkenti az ödémát
  • gyulladáscsökkentő

Figyelem! A vízhajtó hatása miatt várandósok és vesebetegek számára csak orvosi felügyelettel ajánlott a kannabisz használata.

Érdemes tehát mindképpen kipróbálni az illóolajok stresszcsökkentő hatását, mert a használata könnyű és gyors. Nekünk pedig szükségünk van hatékony segítségre, hogy harcolni tudjunk a naponta érkező frusztrációkkal és megtanuljuk, a szorongás feloldása hogyan lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük