Az Arvisura jelentése

Mit jelent: Arvisura?
Arvisura: egyik dolog jellegének a másikra való rálényegítése

Manapság némileg vitatott az Arvisura jelentése. Azt sem a történészek, sem a nyelvészek nem vitatják, hogy a több értelemben és jelentésben is használt Arvisura kifejezés eredetileg a hindi (ősi indiai) nyelv két szavának az összetétele révén jött létre. Az arvis   jelentése: igaz. A védikus filozófiában ezzel a fogalommal jelölik a dolgok lényegét, legfőbb jellegzetességét, latinosan sine qua non-ját. Azt a jelleget, amely nélkül a dolog nem az lenne, ami. Az isura szó hajdani köznyelvi jelentése egyszerűen ez volt: lepke, pillangó. A rovarok ezen típusának ontogenezisét megismerő ókori indiaik a hernyó-gubó-lepke átalakulásokra ráhúzták  a szó eredeti jelentését, így a fogalom az olyan metamorfózisnak lett a megnevezése, amelynek során a dolog a külsődleges megjelenése ugyan teljesen megváltozik, de a dolog a változások előtti és utáni formájában is megtartja egylényegűségét. Ez maga az Isura.

A kéttő együtt: Arvis + Isura = Arvisura

Az arvisura szó ma is használatos a hindi nyelvben (mi több, egyes európai roma nyelvekben is előfordul) és egyszerűen igazmondást, igaz szólást jelent a szó mindennapi értelmében (azaz nincs benne a ‘kinyilatkoztatás’ jelentés, ami viszont az Anyahita-eredetű hun-magyar-palóc mitológiában rárakódott – mint ezt Paál Zoltán kohász forrásértékű nagy monografikus munkájából Arvisurák – Az Igazszólás – immáron lassan harminc esztendeje tudjuk, hála az ózdi vasmunkás fejében működő agyrádiónak – ezzel kommunikált a kollektív tudatalattival).  Az ősi indiai védákban, így az Ájurvéda Tanításban az Arvisura az igazság továbbadásának azt a jellegzetességét jelenti, hogy az átadás során az igazság formája, alakja ugyan megváltozik, de a lényege – maga az igazság – változatlanul megmarad, bár hányszor is adják át.

A korszerű, mai keleti filozófiában a szóösszetétel az jelenti: rálényegítés.

Vagyis:

ARVISURA = jelenség, folyamat, amelynek során egy dolog meghatározó jellegzetessége  egy másik dolog meghatározó jellegzetességévé válik.

Elmondhatjuk tehát, hogy az Arvisura, mielőtt a hun-magyar-palóc hitvilágban a kinyilatkoztatás szimbólumává vált, az ősi indiai kultúrában az igazság-átlényegítés kifejezése volt, majd a keleti védikus gondolkodás egyik kulcskifejezéseként vált az európai ember számára ismertté.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük