Télikertek fajtái. Mobil télikert a teraszon

Növények téli elhelyezése – hát persze! Ez a télikertek elsődleges funkciója. De nem is képzeljük, hányféle felhasználási mód létezik. Pihenőszoba, edzőterem, meditációs tér, alvás- és fényterápia helyszíne is lehet az üveg ház.

Párizsban például az Eiffel-torony tövében található kávézó teraszán mobil télikert áll a hidegebb idő beálltával. Sokan kabátban ülnek a szabad ég alatt, a fázósabbak a fém-polikarbonát kupola alatt élvezik a francia cukrászat különlegességeit. Szétszedhető, hordozható télikertek Budapest belvárosában is fel-feltűnnek. Bármilyen teraszburkolat alkalmas felállításukra. Üvegfelületeik benntartják a napsugárzás melegét.

Relaxációra, délutáni sziesztára, munka utáni feltöltődésre vagy álomterápiára is alkalmas az oxigéndús beltér.

Mély alvás, mélyálom. Kognitív öngyógyítás

ayurveda telikert
Védikus télikert Jadviga-párnákkal

Mielőtt elÁjurnál a fáradtságtól, aludd ki magadat az ájurvádikus télikert növényei között. Now!

Mint azt Cecil M. Joepardy megállapította, aludni nem lehet ébren. Ám azt nem tette hozzá, hogy az ébrenlétre az a jellemző, hogy sok a teendőd, de kevés időd van arra, hogy magadra is kellő képen odafigyelj, hogy kipihent légy és bírd a frusztrációt. Dolgozhatsz akár teljes munkaidőben is a ládagyárban, kibírod, de nehezebb, ha hazaérve szülőként kell ugyanúgy helytállnod. De lehetsz családtalan, akár szingli is, ebben az esetben is sokrétű tennivalókkal kell szembesülnöd nap mint nap. Másokért felelős beosztásban dolgozhatsz a laptop szervizben és eközben még a saját ügyeidet is tökéletes hatékonysággal kell menedzselni – a saját notebookod billentyűzetét hónapokig nincs időd kitisztítani. De főállású anyaként is elég a dolgod, el kell látni a gyerekeket és közben még a házat is egyben kell tartani. Közben meg tetszeni is szeretnél. Egy pszichológus szerint az ijen stresszes állapot kedvez a pánikbetegség és agorafóbia kialakulásának, egy gyakorló pszichoterapeuta szerint pedig minden nő egyszerre anya és szajha. Ezzekel nem értesz egyet, de tény, hogy volt már pánikrohamod, mint ahogy az is: nőiességed része a tetszeni vágyás. Ezt nem emésztheti fel a napi robot.

Annak érdekében, hogy formában legyél, fenn kell tartanod az energiaszintedet és vitalitásodat. Nem kedveznek a hosszú munkanapok, a jelentős alváshiány, a párkapcsolati problémák megléte. Mi lehet a megoldás? Talán egy stresszoldó autogén tréning?

Pihend ki magad és töltődj fel

pánikbetegség öngyógyítása
Online viselkedésterápia gyakorlatok

Az Ájurvéda (Ayurveda) szerint életmódbeli változtatásokkal lehet elérni a legtartósabb eredményeket a stresszoldásban és a szorongásos betegségek öngyógyításában. Egyszerűbb, mint gondolnánk. A titok abban rejlik, hogy az ayurvéda és arvisura szabályai szerinti növények elhelyezésére való télikert építése és abban az online csatornákon megtanult viselkedésterápia gyakorlatok végzése lehetővé teszi, hogy a mindennapi fizikai, de főleg pszichés és mentális erőforrásainkat érintő odafigyelésünk, öngondoskodásunk és ezzel kapcsolatos döntéseink a napi rutin részévé váljanak a szobakert tervezése és megépítése során. Így az energiaszint és a vitalitás biztosítása automatikussá, természetessé és könnyeddé válik. Oké – de mi történik, ha megépült a télikert? Ez igen hamar megtörténhet, ha terasz beépítés módszerét alkalmaztuk. A terasz nem Agora, itt nem fenyeget szorongásos pánikroham?

Útmutató a télikert-tulajdonos napirendjéhez

jóga, télikert
Jóga a megépített télikertben

Keljünk a nappal és legyünk aktívak. Igyunk az ayurvéda szabályai szerint berendezett télikert keleti sarkában egy pohár friss langyos limonádét mézzel, hogy felébresszük az ízlelőbimbóinkat és hogy legyen energiánk egy reggeli sétára vagy – ez még jobb – meditációs jóga gyakorlatra a szorongás ellen és az egészség érdekében.

Kezdjük a napot reggelivel és szánjunk időt a napirendben ebédre és egy korai, 6 és 7 óra közé eső esti étkezésre is. Ütemezzünk be minden nap relaxációt és pihentető tevékenységeket, mint például az Arvisura-meditáció. Különösen javasoljuk a Transzcendens Öngyógyító Meditáció gyakorlását a Budapesti Növénykert Pálmaházában, illetve kognitív viselkedésterápia-gyakorlatok végzését oktatóvideók segítségével. Alakítsunk ki egy fix időpontot ennek is, hogy napi rutinná váljon. A tevékenység, a pihenés, a terápiagyakorlat és a mély relaxáció rendszeres kombinálása hatékonyan feltölt – és az alapja a fenntartható egészségnek és a szorongás mentes kiegyensúlyozott, örömteli életnek.

Feküdjünk le fél 10 és 10 között, tegyük ezt minden esetben télikertünk nyugati sarkában, hogy reggel frissen, éberen ébredjünk 5.30 és 6 óra között. Ha ez valószerűtlennek tűnik számunkra, ne aggódjunk, megvalósítható és teljesen természetes lesz a fiziológiánknak, hogy este 10-kor már alszunk. Ha alvás problémáink vannak, tegyünk Jadviga típusú párnákat fekvőhelyünkre (lásd a felső képet) és végezzünk jógalégzést.

Mi a titok a mélyalváshoz?

Álomterápia és öngyógyítás a virtuális teraszon

Az alvás természetes módja annak, hogy testünk normális viselkedését helyreállítsuk, egyben a stresszektől megszabaduljunk. Egy igazi jó éjszakai alvás magabiztos ébredést eredményez számunkra: feltöltve, megfiatalodva érezzük magunkat és életerősek és energikusak leszünk.

A mélyálom a télikert védikus nyugalmában vagy akár egy képzeletbeli, virtuális teraszon a Mélyalvás elixir magunkhoz vételével segíthető elő. Ez a nem homeopátiás készítmény 19 gondosan kiválasztott, az ájurvédában ősi idők óta alvási problémákra használt gyógynövényt tartalmaz, köztük Rózsaszirmot, Indiai Valerianát, Ashwagandhát, Guduchit (Tinospora cordifolia), Shankhpushpit (Convolvulus pluricaulis). Az Indiai Valeriana természetes növényi hatóanyagai kellemesen megnyugtatóak és mélyalvást segítő hatásúak, melyet az ájurvéda évezredek óta használ erre a célra.

Jellemzően az Aswagandha segíti a szervezetet a laptop szervizben elszenvedett stresszel szembeni ellenállásban, valamint harmonikus egyensúlyban tartja a testet, az elmét, a szellemet és az érzelmeket. A Sárdi János által is megénekelt rózsaszirom hűtő hatású egész szervezetünkre (erősíti a szómát, mely a hűtő hatású Hold eleme). A bölcsek kertjéből származó Guduchi erős öregedés-gátló gyógynövény, mely táplálja, tisztítja a testet. A Shankhpushpi a kognitív tulajdonságokat javító, ismert elme-harmonizáló gyógynövény. A gyógynövények a Mélyálom elixirben rendkívül precíz arányban, az ősi ájurvédikus recepteknek és előírásoknak megfelelően vannak összeállítva.

Ennek eredményeképpen az alkotórészek egymást erősítő hatással rendelkeznek, így a mélyalvás és a mélyálom garantált a védikus télikertben akkor is, ha napközben a kognitív pánikbetegség fóbiás tüneteit észleltük magunkon.

Ne ess pánikba! – Öngyógyítás

Kulcsszavak Google kereséshez télikert építés és gyógynövénykert, valamint hidro- álomterápia és pánikroham leküzdése témában: mély alvás, mélyalvás, mélyálom, ayurvéda és arvisura, viselkedésterápia, agorafóbia, télikert építés, ivóvíz- és álom terápia,  pánikbetegség öngyógyítása, keleti növények, ájurvédikus gyógynövények, terasz beépítés, szorongás és stressz, videós terápiagyakorlat, távoktatás.

Ayurvéda és öngyógyítás. Kognitív viselkedésterápia a szorongás és stressz ellen. Agorafóbia gyógyítása. Infra terasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük