Milyen infrafűtést alkalmazzunk?

Karbon vagy halogén? – melyik infravörös melegítő a legjobb?

terasz fűtés - kültéri infrapanel
Hűvös napok jönnek – Kültéri teraszok infrapaneles fűtése

Lassan véget ér a kellemes ősz, jönnek a hidegebb napok, de ezzel nem csökken a városlakók vágya a kinti ücsörgésre egy kávéházi teraszon. És ez így egészséges. Szerencsére a teraszfűtés lehetőségei adottak, mi több: változatosak, a kínálatban sokféle infravörös melegítő szerepel – ezek hűvös estéken is kellemes meleget biztosítanak. De mi a különbség az egyes infra-típusok között?

Az infrasugárzó melegítőpanel infravörös fényt, azaz láthatatlan hősugarat bocsát ki, ami felmelegíti az érintett felületeket. A kisugárzott hő nem melegíti fel a levegőt, ezért tökéletes hőforrás a szabadban történő használatra és az emberi egészség megóvására felfázás, áthűlés ellen. De mi különbözteti meg az egyes infravörös melegítőket, és melyiket kell, melyiket érdemes  használni teraszunkon, esetleg egy fűthető télikertben?

Szénszálas kültéri infralámpa

karbon infrasugárzó lámpaA szénszálas (karbonszálas) infravörös fűtőtest azért kapta ezt a nevet, mert az izzószálai szénszálak, csakúgy, mint Edison első izzója. A név valójában meglehetősen félrevezető, mert a szénszálas infralámpa halogéngázt is tartalmaz, így ez egyfajta halogénlámpa. A lámpa jellemzői: hosszabb élettartamot és alacsonyabb elemhőmérséklet. Lágy sugárzó hőt ad. A tesztek kimutatták, hogy a szén izzószálú infravörös melegítő hatékonyabban melegíti a bőrt, ezért az alacsonyabb teljesítmény ellenére melegebbnek érezzük környezetünket. A karbonszálas melegítőkészülékek energiatakarékosak, nem képeznek égéstermékeket, környezetkímélők.

Halogén infravörös melegítő

infra halogénlámpa teraszfűtésreA halogén infravörös melegítő, mint egy normál halogénlámpa, halogéngázzal van töltve. Magas az izzóelem hőmérséklete és nagy a sugárzó teljesítménye. Ez kissé rövidebb élettartamot ad, de verhetetlen olyan helyeken, ahol a telepítésnek távolabb kell lennie a fűtési céltól. A halogén infravörös melegítők a magasabb hőmérséklet miatt fényesebbek. A hő közvetlenül érzékelhetó, és az infralámpa nagyon hatékony. A termékcsalád széles diszperziós és fókuszált diszperziós infravörös melegítőket tartalmaz. A fókuszált diszperzió hatékony fűtést biztosít még nagy magasságból is. Az elektromos fűtés takarékos, energiahatékony és környezetbarát, nem mond ellent a természetes ayurvédikus életmódnak

Infra sötétsugárzó fűtőelemek

Az infrafűtési lehetőségek közül kültérben igen hatékony a sötétsugárzó rendszerek alkalmazása, mely optimális hőérzetet biztosít a fedetlen vagy félig nyílt teraszokon. Az infra  sötétsugárzók beltérben nagy belmagasság és gyenge szigetelés esetén is hatékonyak, szemben bármely konvekciós fűtési megoldással. A fenti képünkön is látható sötét infrasugárzók relatív nagy fűtőfelülettel, valamint magas felületi hőmérséklettel rendelkező fűtőberendezések. A helyiségenként történő vezérelhetőség és az energiafelhasználás optimalizálása célszerű, ami  jelentős megtakarításokat eredményezhet.

Az infrasugárzós fűtés mindig előnyökkel jár

Az infrafűtés azonnal bekapcsolás után megtörténik. A hő érezhető, amint a lámpa kigyullad vagy a hősugárzó infrapanel felmelegszik. A sugárzó fűtés ugyanis nem melegíti fel a környező levegőt, csak azokat a felületeket éri el, amelyekre a sugárzás eljut. Ezáltal a fűtés ideális a hőszigetelés nélküli helyeken, sőt teljesen nyitott teraszon és szabadtérben is.

A felhasználási területek mindegyik infravörös fűtőtípus esetében hasonlóak. Általánosságban elmondható, hogy minél közelebb van az elfoglalt zónához, ahol az infravörös fűtőtestet telepítenie kell, annál alkalmasabb a szénszálas infra fűtőberendezés a maga lágyabb fűtésével. Ennek az ellenkezője érvényes, ha nagyobb távolságra kell telepíteni a fűtőtesteket, akkor a halogén infravörös lámpa és a kültéri infrasugárzó panel optimálisan biztosítja a legjobb eredményt.

Infrafény és egészség – élettani hatások

Az emberi szem számára láthatatlan infravörös sugárzás élettani hatásai jótékonyak, alkalmasak ízületi gyulladások gyógyítására, erősítik az immunrendszert. Ha kültéri infrapanel végzi a teraszfűtés feladatát, azzal megelőzhetjük a testünk kihűlését, a megfázást. Hogy milyen infrafütést alkalmazzunk, megtudhatjuk ebből a PR-cikkből. Karbon vagy halogén infralámpa, netán sötétsugárzó infrapanel? – eldönthetjük, melyik infrasugárzó fűtőtest a legjobb kültéri teraszok fűtésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük