Globális vízválság a pazarlás korában 

vízválság - vízkezelés - ivóvíz
Minden kilencedik ember szomjazik a Földön

A víz élet, elementáris kötelék, mely az élet minden aspektusához kapcsolódik. Létezésünk millió szempontból függ a víz meglététől és hiányától egyaránt, sőt nem túlzás, ha azt állítjuk: egész modernnek nevezhető civilizációnk a víz felhasználásának bázisára épül. A vízválságról beszélni tehát nem opció, hanem kihagyhatatlan cselekedet, kulcsponti teendő.

Történelmünk során a víz mind a gazdálkodás virágzásában, mind a településfejlődésben hangsúlyos szerephez jutott (és jut ma is), nem beszélve a közegészségügyi kérdésekről.

Az elegendő mennyiségű víz (ezen belül ivóvíz) rendelkezésünkre állását már eleink is lényeges szempontnak tekintették. Mindez a civilizáció(k) lényeges részét képezte – gondoljunk itt példaképpen a sok vizet igénylő római fürdőkre, vagy posztmodern korunk gyakoribb tisztálkodást igénylő lakosainak fürdőszobáira.

házi vízszűrőÉs bár a jó minőségű ivóvíz meglétét és biztosítását már régóta fontosnak tartották, a megfelelő higiéniai iránti igény csupán a 19. században kezdett csírázni. Tömeges méretben pedig csak az utóbbi évtizedekben jelentek meg a háztartásokban a víztisztító berendezések. Igaz, ipari szinten a szűrés-fertőtlenítés története több évszázados. Ám hogy a konyha csapon korszerű filtrációs rendszer legyen telepítve, újdonságnak számít.

De hogy állunk manapság a vízválság kezelésével?

Sokan legyintenek e téma felmerülése során, mivel úgy vélekednek minderről, hogy nem okozhat az emberiségnek problémát a víz hiánya, hiszen „minden csapból” az a tényközlés folyik, hogy bolygónk felületének 71 %-a víz, tehát hogyan is jöhetne egyáltalán szóba a vízkrízis problémája, ha a szárazföld ehhez képest alig 30%-ot tesz ki.

Hol itt a probléma?

A Water.org a fenti megállapításhoz képest azt állítja, hogy 9-ből 1 ember manapság (!) nem fér hozzá megfelelő, ivásra és tisztálkodásra alkalmas, biztonságos vízhez, és mindehhez hozzáfűzi azt is, hogy 3-ból 1 embernek a világon nincs az otthonában mellékhelyiség. Felmerül a jogos kérdés: vajon ennek fényében hátradőlhetünk dolgunk végeztével 🙂 , szemet hunyhatunk e fölött? Vagy úgy vélekedünk, hogy van még dolgunk a világban?

Világunk vízválsága

Azt tehát senki nem tagadhatja, hogy a víz elengedhetetlen az élethez, igaz? Mégis a statisztikák szerint a világon nem kevesebb mint 844 millió ember (ami megfelel a fent említett 9-ből 1 ember aránynak) nem fér hozzá a létfontosságú vízhez.

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) jelentése alapján a társadalomra gyakorolt  hatás szempontjából a vízválság a negyedik helyet foglalja el az aktuális globális kockázatok sorában.

Szanitációs kérdések

A vízkrízist sorban követő globális fenyegetettség a méltó emberi szükségletekhez igazodó mosdók, illemhelyek megléte, valamint mindezek megfelelő higiéniája – amellyel megakadályozható a betegségek és fertőzések terjedése, megőrizhető az egészség. Ám a számok – amelyek nem hazudnak – szerint a világon 3 emberből 1-nek nem áll rendelkezésére emberhez méltó illemhely (hátborzongató, hogy több embernek van inkább mobiltelefonja, semmint mellékhelyisége…)

Vízpazarlás

Legyen szó mezőgazdaságról, iparról vagy háztartásról minden területen szóba jön a vízpazarlás problémája, mely sürgős orvoslást követel magának. Az emberek naiv, téves és veszélyes felfogásainak egyike, hogy mindenhol van víz, valamint az, hogy a víz meglétét természetesnek és nyilvánvalónak tekintik.

Globális vízkrízis az elbizakodott pazarlás korában 

Az urbanizáció és életmódváltozás nagyban befolyásolja a vízfogyasztást (ennek növekedését).  Az étkezési szokásokat szem előtt tartva, zöld út nyílhat a változtatásra, hiszen míg 1 kg burgonyához 100 l víz szükségeltetik, addig 1 kg marhahúshoz 13 000 liter víz kell (!).

Keresőszavak Google-kereséshez: természetes vizek, egészség megőrzése, házi víz tisztítás, ivóvíz fertőtlenítés,  háztartási szűrő – vízkezelés, globális vízválság, krízis. Ipari ivóvízkezelés, vízgazdálkodás kérdései. A Föld édesvízkészlete megmenthető ésszerűbb felhasználással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük