Néhány élelmiszer- és ételjavaslat az egészséges étrend összeállításához.
Az egészséges táplálkozás nem szigorú táplálkozási filozófiát jelent, és nem is arról szól, hogyan maradjunk hihetetlenül vékonyak, vagy hogyan mondjunk le minden olyan ételről, amit szeretünk. Sokkal inkább arról kell, hogy szóljon, hogy hogyan érezzük magunkat felszabadultnak, és sokkal energikusabbnak, és hogyan maradjunk a lehető legegészségesebbek, ami némely egyszerű táplálkozástani alap elsajátításával, és alkalmazásával megvalósítható.

Az egészséges étkezés ott kezdődik, hogy megtanulunk okosan enni – ez nemcsak azt jelenti, hogy mit eszel, hanem azt is, hogy hogyan. Az ételeid kiválasztásával csökkentheted a betegségek kialakulásának kockázatát, úgy mint a szívbetegség, rák, vagy diabétesz, és emellett a depresszió ellen is védelmet jelent a megfelelő táplálkozás. Továbbá az egészséges étkezésekhez való hozzászokás felturbózza energiáidat, élesíti a memóriádat, és megóv a hangulatváltozásoktól. Kibővítheted az egészséges ételeid választékát, és elsajátíthatod, hogyan tervezd meg laktató, de mégis egészséges étrendedet.

Hogy sikerre vidd a tervedet, gondolj az egészséges étrendre, mint apró, menedzselhető lépések sorozatára, és ne drasztikus változásként állj hozzá. Ha fokozatosan és elkötelezettséggel közelíted meg a változtatásokat, hamarabb beépíted mindennapjaidba az egészséges étrendet, mint gondolnád.
•    Csak egyszerűen. Ahelyett, hogy a kalóriák aggodalmas számolásába kezdesz, vagy az adagok pontos méregetésébe, inkább arra koncentrálj, hogy az étrended színes, változatos, és friss legyen – és máris egészségesebben választottál. Fókuszálj arra, hogy olyan ételeket és olyan könnyű recepteket keress, amelyeket szeretsz és amelyek friss hozzávalókat tartalmaznak. Napról napra ízletesebb és egészségesebb lesz ezáltal az étrended.
•    Kezdd lassan, és hagyj időt magadnak az evési szokásaid megváltoztatására. Az, hogy egy hét alatt átváltoztasd az étrendedet, nem lenne sem túl okos, és túl eredményes sem. Apró célokat tűzz ki magad elé, mint például azt, hogy beiktatsz egy salátát (tele színes zöldséggel) az étrendedbe naponta egyszer, vagy a vajat felcseréled olivaolajra a főzésnél. Amint ezek az apró változások beépülnek a szokásaid közé, folytathatod további lépésekkel.
•    Minden apró lépés/ változás számít. Nem kell tökéletességre törekedni, és nem kell minden számodra élvezetes ételt teljesen elhagyni az étrendedből, hogy egészséges légy. A hosszú távú cél az, hogy jól érezd magadat, több energiád legyen, és csökkentsd a rák és más betegségek kialakulásának esélyét. Ne hagyd, hogy az esetleges botlásaid elbizonytalanítsanak – minden egyes egészséges választás számít.

Gondolj a vízre és a testmozgásra úgy, mint az egészséges étrended részére
A víz segíti testünket abban, hogy megszabaduljon a méreg- és a bevitt egyéb felesleges anyagoktól. Ennek ellenére sok ember végigéli a dehidratáltság állapotát élete során – ami fáradtságot, alacsony energiaszintet, és fejfájást okoz számára. Gyakran összetévesztik a szomjúságot az éhséggel, tehát ha elegendő mennyiségű folyadákot veszel magadhoz, ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy minél egészségesebben étkezz.
Találj magadnak valamilyen aktív elfoglaltságot, és iktasd be a napirendedbe, csakúgy mint az egészséges zöldeket, vagy például az áfonyát, és a lazacot. Az életre szóló testmozgásnak számos kedvező hatása van és a rendszeres mozgás ugyancsak motiválhatja az egészséges ételek utáni vágyadat.

Kulcsfontosságú a mérsékletesség
Az emberek gyakran úgy állnak hozzá az egészséges táplálkozáshoz, mint egy mindent vagy semmit feladathoz, pedig kulcsfontosságú a mértékletesség, fokozatosság. Minden diétahóbort ennek ellentmondó javaslata ellenére, mindannyiunknak szüksége van a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok és vitaminok egészséges egyensúlyára, hogy testünk egészséges maradhasson.
•    Igyekezz egyik ételre sem úgy gondolni, hogy az már túlmegy a határon. Amikor bizonyos élelmiszer csoportokat, ételeket kitiltasz az étrendedből, természetes, hogy egyre inkább kívánod őket ezután, és amikor elcsábulsz, bűntudatod lesz. Ha az édesség a gyengéd, vagy a sós, egészségtelen ételek, kezdd azzal, hogy csökkented az adagokat és nem eszel ilyeneket olyan gyakran, mint régen. Azon fogod kapni magadat, hogy egyre kevésbé kívánod ezeket a típusú élelmiszereket, vagy hogy úgy gondolsz rájuk, mint alkalmi élvezetekre.
•    Gondolkozz kis adagokban. Az adagok mostanában hatalmasra duzzadtak, főleg az éttermekben. Amikor elmész vacsorázni, válassz inkább egy előételt főétel helyett, vagy felezd meg az adagodat egy barátoddal, de semmiképpen ne rendelj extra adagokat. Otthon rendszeresíts kisebb tányérokat, és gondold újra az adagokhoz való viszonyodat, érd be kevesebbel. Ha az adagokat tárgyak méretéhez kötöd, ez segíthet a döntésben, – a hal vagy csirkehús (hús) adagod ne legyen nagyobb, mint egy kártyapakli. Már egy teáskanál olaj, vagy egy gyufásdoboznyi saláta öntet is elég, a szelet kenyered pedig legyen mondjuk kb. CD tok méretű. “Egészségünket ingyen kaptuk, de megfizethetetlen, ha már nincs.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük