Ma már bárhol kaphatunk kagylót, rákot, tintahalat mégis sokan idegenkednek tőlük. Aki szereti a halat, annak ezek a halízű ”herkentyűk” sem valószínű, hogy gondot okoznának. Ha kicsit többet fogyasztanánk belőlük, a húsfélékből pedig kevesebbet, nagyot lépnénk előre az egészségünk megőrzése tekintetében.


De mitől olyan egészségesek a tenger gyümölcsei?

A halhoz hasonlóan magas fehérjetartalom (17-20%), minimális zsírtartalom (csupán néhány százalék).
Több olyan létfontosságú ásványi anyag van bennük, amelyeket másból nehéz beszerezni.

  • Immunrendszer erősítő
  • Idegrendszert védő
  • Potencianövelő hatás

Legegyszerűbben és legegészségesebb formában hogy tudjuk beszerezni?

Kagyló üvegben, többféle ízben (natúr sós lé, natúr enyhén ecetes lé, paradicsomos szószban, stb.). Teljes kiőrlésű kenyérrel és valamilyen nyers zöldségfélével egy üveg kétszeri kiadós, egészséges étkezést biztosít.

Fagyasztott zacskós formában (van külön-külön rák, kagyló, de vegyes mix is). A zacskókon néha felhasználási javaslatot is találunk, ezek általában már előfőzött termékek. Sütni nem javasolt, mert nagyon összeesnek, néhány perces főzés után tehetjük őket raguba, szendvicsre, salátába.

Halpultokon gyakran garnélarák is kapható. A páncéljától általában nekünk kell megszabadítani az egzotikus falatokat, a fejét nem érdemes megenni, bár amikor Japánban voltam, egy kinti kolléga elropogtatta az orrom előtt… Ezek is általában előfőzöttek, én szendvicsre szoktam tenni, de lehet próbálkozni bármilyen megoldással.

Van, ami nem ajánlatos?

Igen, a surimi. Ez szintén egy a sok megtévesztés közül, ami az élelmiszeripar számlájára írható. Valójában nem is tartozik a szigorú értelemben vett tenger gyümölcsei közé, mert nem egy élőlény, hanem csak egy feldolgozott haltermék. Gyakran aljas módon még rákolló formájúra is alakítják a halhúsból, és mesterséges színezékből, mesterséges tartósítószerekből álló terméket, pedig semmi köze a rákhoz. Ha nem lenne „szennyezett” mesterséges adalékanyagokkal, különösebb baj nem volna vele.

Csak arra kell odafigyelnetek, hogy a tenger gyümölcsei egy igen gyorsan romlandó termékcsoport! Fogyasszátok bátran, mert tényleg nagyon egészségesek és hamar megfogjátok szeretni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük