A rizstej az egészséges táplálkozás eleme

rizstej házilag - recept
Rizstej házilag – a rizsből készült tej receptje. Hozzávalók: rizs, víz, só

A rízstej amellett, hogy az egészséges táplálkozás fontos komponense, nagy áldás azok számára, akik laktózérzékenység vagy más okok miatt nem fogyaszthatnak tehéntejet. A rizsből készült tej számukra tökéletes megoldást jelent.

Rizstej házilag – recept

hozzávalók

  • rizs
  • víz
A rizst (kb. 0,5-07 kg) egy legalább 5 literes fazékba tesszük és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Fél kávéskanálnyi sót adunk hozzá és feltesszük főzni.
Egy órán át főzzük lassú tűzön úgy, hogy időnként megkavarjuk és pótoljuk az elfőtt vizet.
Amikor a rizs teljesen szétfőtt, kb. másfél liter vizet adunk hozzá, lefedjük és hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt, botturmixszal igen alaposan megdolgozzuk. Az állagának olyannak kell lennie, mint a nagyon híg tejbegrízé.
Egy nagy szűrőt ritka szövésű vászonnal bélelünk ki, szintén kb. 5 literes edény fölé helyezzük. Miután a masszát a szűrőbe öntöttük, a leve ebbe az edénybe csöpög ki. 
Ha úgy találjuk, hogy a kicsepegtetés nem elégséges (azaz a massza még sok folyadékot tartalmaz), akkor kipasszírozzuk, átpasszírozzuk a hígját a vásznon. Az is megoldás lehet, hogy a vászont felül összefogva meg-megcsavarjuk, ezzel nyomás keletkezik a masszában, így jobban leadja a folyadékot.
A recept alkalmazása akkor eredményes, ha végül kb. 3,5-4 liter, csaknem joghurt-sűrűségű levet kapunk. Ez a rizstej.  Textúrája hasonlít a zsírszegény tehéntejéhez. A rizstejet kásák elkészítéséhez kifejezetten jó. Főzéshez kevésbé ajánlott.Rizstej = Rice milk is a grain milk made from rice. It is mostly made from brown rice and commonly unsweetened. The sweetness in most rice milk varieties is generated by a natural enzymatic process.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük