5 tipp, hogy mire jó az infralámpa

Az orvosok az infralámpák alkalmazását számos betegség otthoni kiegészítő kezelésére ajánlják. A lokális melegítés hatására ezek a készülékek gyógyulási folyamatot indítanak el.  Az eszköz által generált fény mélyen a bőrbe hatol, ami elősegíti az erek tágulását, a vérkeringés javulását, gyorsítja a gyulladás felszívódását.

Az infralámpa felépítése

A lámpák legkorszerűbb modelljeit úgy tervezték meg, hogy a vázuk ne melegedjen. Ennek a gyermekek fizikoterápiás kezelésénél van jelentősége. Az erős szóróbúrának köszönhetően a fénynyalábok a bőrszövet mélyebb rétegeibe hatolnak és így fejtik ki élettani hatásukat. A beépített időszabályozóval beállíthatjuk a kezelés időtartamát.

Milyen élettani hatása van az infravörös sugaraknak?

A hosszúhullámú vagy hőtartományú infravörös sugarak felgyorsítják a szervezet fizikokémiai folyamatait. Elősegítik a szövetek regenerációját, gyorsítják a sejtnövekedést és a véráramlást. Csökkentik a fizikai feszültséget, javítják lelki-érzelmi állapotunkat, izomlazító hatást fejte ki.

Az infralámpával végzett fizikoterápiás kezelés hatása

 • gyulladásgátló;
 • vérkeringést serkentő;
 • trofikus (táplálkozással kapcsolatos);
 • élettani folyamatokat serkentő;
 • görcsoldó (spazmolitikus);
 • immunerősítő.

Ezekkel a lámpákkal való gyógyítás hasznos kiegészítői a gyógyszeres terápiának, ezzel is csökkenthető az alkalmazott fájdalomcsillapítók mennyisége.

Infraterápia

Milyen betegségekre javallott az infralámpák alkalmazása?

A készülékek alkalmazása széles körű. Alább felsorolunk néhány problémát, amelyekre megoldást jelent ez az eszköz.

 1. Ízületi- és izomfájdalomra

A hőtartományú infravörös sugarak hatására fokozódik a véráramlás. Az intenzív vérkeringés több oxigént, tápanyagot továbbít a kezelt területre, ezzel felgyorsul a sérült izomszövet gyógyulása.

 1. Influenza, felső légúti problémákra

Tudományosan igazolt, hogy az infravörös sugárzók hatékonyan alkalmazhatók a hűléses és vírusos megbetegedések (nátha, köhögés, fül- és mandulagyulladás) kezelésére. A lámpát a kezelt testrésztől legalább 25–30 cm-re helyezzük el.

 1. Bőrsérülésekre

Az infravörös sugarakat különböző bőrgyógyászati problémák: lassan hegedő sebek, bőrirritáció, pattanásos bőr kezelésére, bőrbetegségek kozmetikai ellátására is alkalmazzák. Kozmetikai beavatkozások előtt az infralámpa besugárzást 5–10 percig alkalmazzuk.

 1. Magas vérnyomásra

A gyógyászati segédeszközt magas vérnyomás és ingadozó vérnyomás esetén is alkalmazzák. Az infravörös sugarak csökkentik a hipertóniás krízis kialakulását.

 1. Belső szervek nem gennyes jellegű gyulladásainak kezelésére

Az infravörös sugárzás nemcsak a bőr külső rétegeire gyakorol pozitív hatást, de hatékony segítséget nyújt a belső szervek nem gennyes jellegű-, illetve szubakut gyulladásos megbetegedéseivel szemben. Ezekhez sorolható a máj, a tüdő, a húgyivarszervi megbetegedések.

Az infravörös lámpáról általánosságban elmondható, hogy nyugtató hatása mellett a feszültség által kiváltott fejfájás enyhítésére is alkalmas.

Mikor ellenjavallt a használata?

 • krónikus betegségek súlyosbodása esetén;
 • vérbetegségek esetén;
 • nem váladékozó gennyes folyamatok esetén;
 • daganat, rákos megbetegedések esetén;
 • aktív tuberkulózisban szenvedő betegek esetén;
 • vérzékenységi hajlam fennállása esetén;
 • terhesség alatt;
 • szív-, vese-, tüdőelégtelenség esetén;
 • egyes gyógyszerek (immunmodulátor, hormonális, citosztatikumok) esetén
 • az eszközzel szembeni személyes intolerancia esetén.

Megjegyzendő, hogy az orvosi eszközökkel végzett célirányos infraterápiás kezeléshez hasonló hatást gyakorolnak az ember szervezetére az elektromos energia hővé alakításában szerepet játszó más berendezések, így a lakásban elhelyezett infrasugaras fűtőtestek is.

Tippek – tanácsok: mire jó az infralámpa. Miért hasznos a szakemberek szerint az infralámpák alkalmazása a gyógyászatban. Az infraterápia és az infrafűtés hatása az emberi egészségre jótékony.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük