Irodalom a virtuális télikertben. Könyv, online hangoskönyvek, irodalom: valóság és fikció.

 

Mi az oranzséria? Oranzsárium / orangerie / orangearium?

Narancsház – Orangearium – Oranzséria

oranzserie - télikert és narancsfa
Jóga-gyakorlat ayurvédikus narancsházban

Az oranzséria vagy orangeria az épülethez tartozó vagy külön épített szoba narancsfák és más melegkedvelő délszaki növények téli elhelyezésére. Az orangearium Európában a 17. századtól a 19. századig terjedő divatos, főleg arisztokraták lakta rezidenciákon, ahol télen a narancs és egyéb gyümölcsfák védettek voltak – hiszen az oranzséria volztaképp nem más, mint egy üvegház vagy télikert.

Az oranzsárium a fás növények normál élettani tartományának és – ahogy a költő fogalmaz – a váltakozások évszakának fényűző kiterjedését biztosította, kiterjesztve a védelmet, amelyet a kőműves gyümölcsfal kínálta melegsége már régóta biztosít. A narancs- és hársfák használatát követő századok megalapították, az télikertekben egyéb gyümölcsös növények, bokrok és egzotikus virágok fajtáit is elszállásolhatják, ha nem sütött elég nap, a télikertek tulajdonosai gyakkran kályhát szereztek e finom növényeknek a hideg tél Észak-Európa zord ege alatt. Mivel az importált citrusfélék, ananászok és más gyümölcsök általában elérhetők és sokkal olcsóbbak voltak, az orangeries-eket többnyire a pályázati dísznövényekre használták fel az emberi erőforrások támogatásával.

Az orángeáriumok az olaszországi reneszánsz kertekből származtak abból az időből, amikor az üveggyártási technológia lehetővé tette, hogy elegendő tiszta és nagy üvegtáblát gyártsanak télikerti beépítésre. Északon a hollandok az ablaküvegek kialakításában vezetettek az orangériákon, bár a holland kézikönyvet illusztráló metszetek szilárd, tetőtől mentes tetőket mutattak be, akár gerendázott vagy boltíves, hanem inkább tűzhelyként szolgálnak, mint nyílt tüzet. Ez hamarosan olyan helyzetet teremtett, amelyben a vagyonok a gazdagok közé tartoztak, maguknak megengedőleg a télikerti pihenés luxusát. A mázas tető, amely napfényt adott a nem nyugvó növényeknek, a 19. század elején fejlődött ki.

Oranzseri a la Paris

Az 1617-es Orangerie a Louvre-palotában nagyon ihlette az imitációkat, amelyek felcsúcsosodtak Európa legnagyobb orangériájában. Ez hozta a felismerést, hogy a növényzet azonban nemcsak üvegházban nevelhető, és a télikert sem csak dísz- és szobanövények termesztésére való, hanem a presztízs és a gazdagság szimbóluma lett. A tulajdonosok a kertbe kirándulni vitték vendégeiket, hogy ne csak a gyümölcsöket, hanem az építészeti megoldásokat is megcsodálhassák.

Magyarországon a szecesszió idején terjedtek el a virágmintás ólomüveg-ablakokkal pompázó télikertek, narancsháza. Gyakran a szökőkút díszíti a kis szobaligetet, amelyben kiválóan gyakorolható a tantra jóga és az ayurvédikus masszázs. Fényterápia kezelés is ajánlott.

Mi az orangearium vagy oranzséria?

Főleg narancsfák és citruszfélék téli elhelyezésére szolgáló télikert vagy üvegház. Kupolás vagy lapos üveg tetőzete és nagy szolár ablakai révén a beérkező napfény elegendő hőt képez a belső térben akkor is, amikor odakünn már zord zimankós idők járnak. Lásd még: Narancsház – Oranzsárium – Orangerie: oranzseri a fényterápia gyakorlásához. Karibi és mediterrán szubtrópusi növények téli elhelyezése.

Télikertek Európában

Nemcsak a nemesek, hanem a gazdag kereskedők is, például a Nürnbergiak, a citrusfélék termesztését kísérletezték ki üvegházaikban. Az orangériák fő falaként építettek néhány kertvásznat, de egyre inkább népszerűbbek voltak a kertészeti tervezők és építészek, akik a ház és a beépített terasz közötti kapcsolatot eredményezték tervezéssel. Ezt tovább befolyásolta a növekvő kereslet a gyönyörű egzotikus növények iránt (orchideák a kertben), ez teremtette meg a növekvő keresletet a kerttervezésben a gazdagok számára, hogy saját egzotikus kerttel és télkerttel rendelkezzenek, ami tovább fokozta az orángéria felkapott állapotát, és még inkább a felső tízezernek számító elit szimbóluma lett. Ez viszont arra teremtette meg a lehetőséget, hogy a narancs- és pálmaházakat még jobb technikákkal, például padlófűtéssel látták el, és rájöttek, és a tetőre nyíló ablakok megnyitásával kell szellőztetni. A mikroklímák megteremtése egyre több egzotikus növény elterjedéséhez a magán kertekig, amelyek Európa-szerte a szépség alkotásaivá váltak

Gyógynövények a télikertben

Télikert építés – Teraszbeépítés Budapest

telikert-gyogynoveny
Télikert gyógynövényekkel (Budapest). Télikertépítés

Szolgáltatás | A keleti tájakról származó ayurvédikus gyógynövények egy jelentős része a mi éghajlatunk mellett nem nevelhető a szabadban – illetve csak a meleg hónapokban: az első őszi hidegek idején a lakásba kell vinnünk őket. Lehet persze eleve helyet szorítani számukra otthonunkban, de ha többféle trópusi és szubtrópusi növényt szeretnénk nevelni, akkor a legcélszerűbb egy télikertet létesítenünk. Itt aztán persze nem csupán gyógyító egzotikumokat, hanem gyümölcsükért vagy csupán esztétikai célokból tartott flórakultúrákat is tenyészthetünk.

Nem mindegy azonban, milyen az a télikert, amely lakásunk dísze is lehet hasznossága mellett. Igen sok szempont figyelembe vétele szükséges az optimális kialakításhoz. Jó tájolású és szakszerűen megépített növényházra van szükségünk. Hogy az milyen, arról számos részletet a télikert gyártás és teraszbeépítés szakmai honlapján itt tudhatunk meg:

Gyógynövények nevelése a télikertben

Az üvegházgyártásnak és télikertépítésnek figyelembe kell vennie az indiai eredetű ayurvédikus gyógynövények nevelésének a speciális szempontjait. Ha ennek megfelelő a tervezés, gyártás és tájolás, akkor emellett az üvegszobában sor kerülhet ayurvédikus masszázsra és fényterápiás kezelésre is a test és a lélek tisztítása érdekében.

A gyógynövények saját kezű ápolása emellett kedvező pszichés hatással is jár. A télikertgyártók például gyakran kerülnek depressziós állapotba amiatt, hogy ők maguk nem élvezhetik kezük munkáját: az élvezetekben és a gyógyhatásból a megrendelőn jut minden, a kivitelező hoppon marad. Éppen ezért ők nemtetszéssel olvassák a jelen bejegyzés Gyógynövények a télikertben cím alatti fejezetét, számukra azt üzenjük: az ayurvéda és az arvisura oltalmát kérve ők is gondozhatják kertjeiket.

Télikert építés Budapest: Ayurvédikus keleti orvoslás és keresőmarketing módszerek. Alternatív gyógyászat télikert környezetben, ayurvéda, gyógynövény, keleti gyógyászat, ayurvédikus gyógyító masszázs, relaxációs fényterápia, marketing, google, üveg, gyógynövények, fény, napfény, déli szobanövények

A télikertes honlapnak a Google első helyére juttatása 2016-os SEO-projekt tárgyát képezi. Később prolongálódott egy másik webhelyet illetően 2017-re is. További részletek:

Mi az Ayurvéda?

Az Ayurveda szanszkrit szóösszetétel. Ayus = élet, Veda = tudás, tan. Leegyszerűsítve az ayurvéda tehát élettan, de helyesebb az élet tudásának, az élet tudományának tekinteni. Az Ayurvéda (Ajurveda, Ájurvéda) olyan tanítás, amely egységes egészként kezeli az emberi test, az emberi szellem és az emberi lélek hármasságát. Az ayurvédikus orvoslás alapelve az Arvisura. >> bővebben: Mi az Ayurvéda?

Mi az Arvisura?

Az ayurvéda ősi tanaira épülő ayurvédikus gyakorlatban az Arvisura az a folyamat, amelynek során egy dolog meghatározó jellegzetessége  egy másik dolog jellegzetességévé válik. Arvisurának nevezik továbbá ennek a jelleg-rálényegítésnek az elvét (mint hittételt) és ez a neve az orvoslás során a dolgokra rálényegülő gyógyító ősprincípiumnak is. >>bővebben: Mit jelent az Arvisura?

SEO Arvisura-projektumok

Irodalom, könyv, Seo

Virtuális Terasz a kognitív Arvisura jegyében. Ayurvéda: Egészség és keleti gyógyászat, viselkedés terápia. Télikert gyárts és építés Budapest: Gyógynövények a beépített terasz védelmében.

Google optimalizálás

Honlap SEO: Weboldal optimalizálás és tartalommarketing. Témák 2017-2018-ban: Laptop szerviz, Asus töltő, Dell akku. A legjobb hangoskönyvek letöltése, ingyenes hallgatása

Google kereső optimalizálás – linképítés

Pánikbetegség és agorafóbia

Pánikbetegség gyógyítása: télikert-terápia

A szorongásos és fóbiás betegségeknek gyakran nincsenek fiziológia okai, azaz semmilyen szervi elváltozás vagy biológiai működészavar nem áll mögötte. Ilyen esetekben a gyógyszeres kezelés fölösleges, a tünetek hatásosan gyógyíthatók viselkedésterápiával. A pánikbetegség gyógyítása azonban csak szakképzett terapeuták révén tanácsos, akik e pszichoterápiás kezelés előtt meggyőződnek arról, hogy a pánikbeteg nem szorul közvetlen orvosi ellátásra, gyógyszeres kezelésre. Az alternatív gyógyászat módszerei is eredményesen alkalmazhatók: keleti gyógymódok, jóga, homeopátia, hipnózis, kognitív gyógyászat, fényterápia télikertben, ayurvédikus masszázs.

Copyright © 2018 Virtuális Terasz