Hogy tanult meg Tsúszó Sándor laptopon írni?

Közismert tény, hogy a magyar irodalom legendák övezte nagy avantgárd alakja, Tsúszó Sándor az időskori műveit svédországi otthonában alkotta, és mint azt Dr. Kállay O. Béla irodalomtörténész kiderítette az élemedett korú mester személyes levelezéséből és a svéd ingatlannyilvántartás dokumentumaiból, dolgozószobája egy növényekkel teli télikert volt. Itt születtek többek között egybetűs versei, amelyek a svédországi magyarok körében ma is nagyon népszerűek, iskolai szavalóversenyeken gyakran elhangzanak, többnyire kortárs műfordítók konzseniális svéd nyelvű tolmácsolásában.

Ha az a télikert ott a messzi Északon mesélni tudna, többet  tudhatnánk az 1980-as években indult magyar újavantgárd nemzedék példaképének kései munkájáról és galambősz éveinek folyásáról. Hírlik, hogy a korábban kézzel, arany töltőtollal író Tsúszó, aki világéletében kerülte az írógép használatát (Az írógép olyan fajankóknak való, mint Hemingway – tartotta), mert szerinte a billentyűk verése mechanikussá, gépivé teszi az alkotófolyamatot, nos, az ebben nagyon konzervatív mester az 1990-es évek második felében a közbülső fázisok kihagyásával áttért a számítógépre. Hírlik, erre az akkor az USÁ-ban élő barátja, Csalog Zsolt vette rá, még ám nyomatékos módszerrel:

“Én többé nem vagyok hajlandó az ákombákomaidat silabizálni, Sándor! Legutóbbi 4 oldalas leveled megfejtése három órámba telt. Szinte szavanként fejtettem meg iszonyú macskakaparásodat, és hogy összefüggően, egyben el tudjam olvasni leveledet, kénytelen voltam leírni, mert ha nem, a mondat végére elfelejtettem, mi volt az elején, és ha visszaugrottam az elejére, ugyanúgy csak a förtelmes ákombákomaid meredtek rám kihívó pimaszsággal. Hát ezt többet velem nem csinálod. Vagy áttérsz az írógépre, netán számítógépre, vagy én több leveledet ugyan el nem olvasom!” – írta Csalog.

Tsúszó csupa nagybetűvel írta kalligrafikus válaszát: “JÖNNEK A FEHÉR ÉJSZAKÁK, LÁTOGASS MEG, ÁTBESZÉLGETJÜK, A VÉGÉRE HÁTHA MEG TUDSZ GYŐZNI.”

A neves szociológus, a Kádár-korszakban működött demokratikus ellenzék emblematikus alakja Amerikába emigrálva 1985-től kezdve a DELL cég első sikeres számítógépén, a Turbo PC-n dolgozott (amely Intel 8088 kompatibilis processzort tartalmazott, és 8 MHz-en futott), így fejében készen volt a terv. Amúgy is éppen európai útját tervezgette (nem sokkal később hazaköltözött Budapestre), így hát felruccant remete életű öreg barátjához. Ajándékot is vitt: egy csúcsmodell Dell laptopot.

Az esténként le nem nyugvó nap súroló fénye különös hangulatot adott a télikertnek, ahol Tsúszó Sándor régi cimborája segítségével elsajátította a noteszgép használatának minden csínját és bínját.  Igencsak megtetszett neki a dolog. Vásárolt is hozzá egy HP lézernyomtatót és attól kezdve a laptop billentyűzete fölé hajolva írt. A klaviatúra sajnos nem volt magyar nyelvű, de a mester hamar megtanulta a hosszú ékezetes betűkhöz tartozó billentyűkombinációkat. Ezután hazautazó barátja sem bosszankodott többé. Ja, és ő is kapott ajándékot. Tsúszó neki adta aranypennás töltőtollát. Csalog Zsolt sokáig ereklyeként őrizgette vitrinje díszhelyén.

télikert - tsúszó sándor dolgozószobája
A bal oldali ablak alatt látható Tsúszó kis íróasztala, ennek lapján írta öregkori műveit, többek között a Víz és jég című értekezést

Tsúszó Sándor - laptop használatTsúszó Sándor egy télikert üvegtáblái mögött alkotta egybetűs verseit. Barátja segítségével itt tanulta meg a laptop használatát. Magyar billentyűzet híján betűkombinációkkal írta le a hosszú ékezetes magánhangzókat a Dell csúcsmodelljén. Később tablet gépet is vásárolt, kávézás közben ezen olvasta a világ friss híreit a terasszá nyitható télikertben. Terasz beépítés – tető szigetelésmagyar notebook klaviatúra, írógép, tablet számítógép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük